Instanta a respins cererea actionarilor ASTRA de suspendare a deciziei ASF
19/10/2015
Instanta a respins cererea ASTRA Asigurari privind suspendarea dosarului de faliment
16/11/2015
Show all

Presedintele Romaniei a promulgat Legea privind redresarea si rezolutia asiguratorilor

Pe 23 octombrie 2015, presedintele Klaus IOHANNIS a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind redresarea si rezolutia asiguratorilor. Prin acesta, ASF poate prelua conducerea unei companii de asigurari pe care o considera instabila, poate separa activele si chiar sa vanda compania. ASF ii va consulta pe angajatii companiei de asigurari doar daca este cazul.

„Proiectul de lege privind redresarea si rezolutia asiguratorilor urmareste crearea unui cadru legal nou de gestiune a crizelor in sectorul financiar, prin introducerea de prevederi ce cuprind o serie de masuri si instrumente menite sa intervina suficient de timpuriu si de rapid in cazul unui asigurator neviabil sau un curs de a intra in dificultate. Printre aceste masuri si instrumente se urmareste garantarea protejarii creditorilor de asigurari, minimizarea impactului asupra fondurilor de protectie, protejarea fondurilor publice prin redresarea la minimum a dependentei de sprijin financiar public, evitarea efectelor negative semnificative asupra stabilitatii financiare a pietei de asigurari, in special prin prevenirea contagiunii inclusiv asupra infrastructurilor pietei si prin mentinerea disciplinei pe piata. Modalitatea de gestiune a crizelor vizeaza trei mari parti: prevenirea acestora, interventia timpurie si rezolutia„, se precizeaza in Expunerea de Motive a actului normativ.

ASF  este imputernicita sa aplice instrumentele de rezolutie asiguratorilor care indeplinesc conditiile de declansare a rezolutiei.

Instrumentele de rezolutie sunt: vanzarea activitatii si a portofoliului, institutia-punte si  separarea activelor, iar ASF le poate aplica individual sau in orice combinatie.

De asemenea, legea propune infiintarea unui fond de rezolutie finantat de asiguratori, care va fi administrat de Fondul de Garantare a Asiguratilor. Sursele financiare ale fondului se vor constitui, potrivit legii, din contributii de la toti asiguratorii, dobanzi si penalitati de intarziere din plata contributiilor asiguratorilor, imprumuturi sau imprumuturi obligatare prin emisiune de titluri de valoare ale Fondului de garantare si alte forme de sprijin financiar de la institutii, institutii financiare sau alte parti terte.

Pana la constituirea resurselor financiare ale fondului de rezolutie finantat de asiguratori,  pentru aplicarea masurilor de rezolutie vor fi utilizare resursele financiare ale Fondului de Garantare a Asiguratilor, contributii ce vor trebui returnate in totalitate Fondului de Garantare a Asiguratilor.

Aceste contributii se vor calcula separat pentru asigurarile generale si de viata  pe baza unei cote procentuale. „Cota procentuala a contributiilor nu va putea depasi 1% din primele brute incasate de asiguratori din activitatea de asigurari directe.

Asadar, ASF isi va inaspri controalele asupra societatilor de asigurari si va dispune de un set de instrumente necesare interventiei cu promptitudine in cazul unui asigurator aflat in dificultate.

Sursa articol:
http://www.1asig.ro/Legea-privind-redresarea-si-rezolutia-asiguratorilor-a-fost-promulgata-de-Presedintele-Romaniei-articol-3,100-52434.htm