Ti-ai programat vacanta? Nu uita sa iti faci si asigurarea Storno.
05/04/2018
Show all

Ai avut un accident rutier? Știai că poți închiria o mașină folosind RCA-ul vinovatului?

În cazul accidentelor rutiere, șoferii ale căror mașini au fost lovite și nu mai pot fi folosite pot închiria o altă mașină pe durata reparațiilor, iar cheltuiala va fi suportată prin asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (polița RCA) a vinovatului, conform legislației în vigoare.

Obligaţia firmei de asigurare de a acorda despăgubiri sub forma înlocuirii maşinii avariate este reglementată prin Legea nr. 132/2017, potrivit căreia asigurătorul RCA trebuie să repare prejudiciile „reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a vehiculului, pe baza opțiunii persoanei prejudiciate”.

Perioada maximă în care şoferul păgubit poate folosi o maşină închiriată este:

  • Daca autoturismul devine netransportabil in urma accidentului, se pot cere despagubiri pe urmatoarea: de la data constatarii pana la finalizarea reparatiei;
  • Daca autoturismul este dauna totala, se pot cere despagubiri: de la data constatarii pana la momentul inaintarii ofertei de despagubire de catre asigurator;
  • Daca autoturismul este transportabil, se pot cere despagubiri pentru perioada in care masina este in service iar aceasta perioada se calculeaza astfel: devizul final de reparatie cuprinde un numar de ore de manopera, acest numar de ore se imparte la 4 si de aici rezulta numarul de zile de inchiriere.

Soferii trebuie sa stie care este procedura prin care pot dovedi ca nu isi mai pot folosi masina, dar si perioada maxima in care pot folosi o masina inchiriata, aspecte reglementate de Norma Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 20/2017 privind asigurările auto din România.

Potrivit acestui act normativ (artiolul 25) prejudiciile reprezentând consecinta lipsei de folosință a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a acestuia, sunt stabilite astfel:

  • pe baza documentelor justificative din care rezultă costurile de închiriere a unei alte maşini de o clasă similară sau inferioară vehicului avariat, inchiriat de la entitati autorizate cu acest obiect de activitate;
  • pe baza documentelor justificative din care rezultă costurile privind transportul zilnic suportate de către persoana prejudiciata, care nu îşi mai poate folosi maşina.”