Procedura asigurati cu risc ridicat

Va informam ca incepand cu data de 10.02.2023 sunt in vigoare noile „Politici și proceduri BAAR pentru gestionarea asigurărilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat” avizate de A.S.F. prin avizul nr. 419/22.11.2022 si avizul nr. 37/09.02.2023, in conformitate cu Legea nr. 202/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 132/2017 si ale Normei A.S.F. nr. 18/2022 pentru modificarea și completarea Normei A.S.F. nr. 20/2017 privind asigurările auto din România;

Atentie !!! Informatiile din aceasta sectiune vi se aplica daca:

 • aveti 3 oferte de asigurare aflate in perioada de valabilitate, de la 3 asiguratori diferiti;
 • ofertele sunt pentru perioade de asigurare de 12 luni;
 • toate primele de asigurare din ofertele primite (fara tariful pentru decontare direct si fara prima pentru clauze si acoperiri suplimentare), sa fie mai mari, la data formulare oferite, decat: tariful de referinta pentru vehicul (a se vedea mai jos) X factorul N (a se vedea mai jos) X coeficientul pentru clasa de bonus-malus aplicabila vehiculului pentru care se solicita asigurarea (a se vedea mai jos). 

Exemplu de calcul al primei de risc ridicat pe baza careia se analizeaza incadrarea in categoria asiguratilor cu risc ridicat:

 • Vehiculul pentru care se solicita asigurarea: autoturism; capacitate cilindrica: 1.461 cmc 
 • Detinator: persoana fizica; 45 de ani
 • Clasa bonus-malus in care sunteti incadrat: B4, pentru care coeficientul de ajustare aplicat asupra primei este 80%
 • Oferte de asigurare primite, reprezentand prima de asigurare totala (fara tariful pentru decontare directa si fara prima pentru clauze si acoperiri suplimentare): 1.550 lei, 1.480 lei si 1.400 lei 

Tarif de referinta conform raport A.S.F. (vezi mai jos) = 1.265 lei

Prima pentru risc ridicat = 1.265 lei X 1,36 X 80% = 1.376 lei

ATENTIE!!! Puteti solicita, de la BAAR, alocarea unui asigurator RCA, pentru incheierea contractului de asigurare RCA, doar in situatia in care primele de asigurare totale (fara acoperirea serviciului de decontare directa si fara alte clauze si acoperiri suplimentare), ofertate de cel putin 3 asiguratori RCA pentru 12 luni, sunt cu 36% mai mari fata de tariful de referinta, aferent segmentului de risc din care faceti parte. Prin urmare, majorarea nu se raporteaza la prima de asigurare pe care ati platit-o pe polita anterioara / anul trecut, ci la tariful de referinta în vigoare, publicat de ASF.

Pasii pe care trebuie sa-i urmati:

Completati Formularul de cerere oferta (a se vedea mai jos) si trimiteti-l insotit de documentele justificative indicate in acesta, la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania prin una dintre urmatoarele modalitati:

 • email: riscridicat@baar.ro
 • fax: 004 021 319 13 01
 • posta: str. Vasile Lascar nr. 40 – 40 bis, et. 6, sect. 2, Bucuresti, cod postal 020502

Ce trebuie sa cunoasteti:

Dupa depunerea cererii si a documentelor justificative, solutionarea dureaza maximum 20 de zile, timp in care:

 1. BAAR verifica daca cererea dumneavoastra este admisibila si va comunica rezultatul verificarii;
 2. Daca va incadrati in categoria de asigurat cu risc ridicat, BAAR va comunica prima de asigurare si asiguratorul la care puteti incheia contractul de asigurare. Contractul se poate incheia in termen de 10 zile de la comunicare.

Atentie!!! Daca cererea este incompleta si/sau nu este insotita de toate documentele justificative necesare, retransmiterea acestora este considerata ca reluarea procedurii, termenul de 20 de zile incepand sa curga de la data retransmiterii.

Pentru informatii suplimentare, utilizati urmatoarele date de contact:

 • email: riscridicat@baar.ro

Pentru descarcarea/completarea Formularului de cerere oferta, consultarea tarifelor de referință și a celorlalți coeficienți, accesați:

 

Va multumim,

Echipa Activ Asigurari

Contactati-ne