Informare consumatori cu privire la functionarea si utilitatea SAL-FIN (Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor din domeniul financiar nonbancar)
20/07/2016
Ti-ai programat vacanta? Nu uita sa iti faci si asigurarea Storno.
05/04/2018
Show all

Noi modificari la tarifele de referință pentru polițele RCA

Conform declaratiei vicepresedintelui ASF, Cornel Coca Constantinescu, tarifele de referinta ale politelor de raspundere civila auto (RCA) vor fi recalculate dupa noi criterii “unele vor creste, altele vor scadea”.

“Este foarte important ca aceste tarife să ramana in zona acelui buffer de siguranta de 36%, numit de noi „Factorul N”, care face diferenta dintre clientii cu risc scazut si mediu si clientii cu risc ridicat. […]. De exemplu, consumatorul care are in proprietate mai multe autovehicule va avea clasa de bonus cea mai favorabila. Incercam, astfel, sa incurajam comportamentul adecvat in trafic, ca oamenii sa primeasca discounturi, sa fie bonusati; si, desigur, cei care migreaza in zona de malusare, care au accidente sau un comportament inadecvat, sa fie determinati sa migreze spre zona cealalta, de bonus.” declara vicepresedintele ASF intr-un interviu acordat agentiei Mediafax.

Schimbarea relativa a primei de risc de referinta comparativ cu cea din tariful de referinta anterior nu este consistenta la nivelul tuturor categoriilor de autovehicule, existand atat scaderi, cat si cresteri de valoare.

La data de 31.12.2017, conform datelor disponibile din baza de date CEDAM, aproximativ 83% din polițele RCA pentru persoane fizice se află în clasele de bonus B1-B8, în categoria maximă B8 aflându-se 48% din polițe. Pentru persoanele juridice, aproximativ 76% din polițe se află în clasele de bonus B1-B8, în categoria maximă B8 aflându-se 26% din polițe.

Sistemul bonus-malus isi propune realizarea unei diferentieri intre soferul care a provocat daune si cel care nu a avut incidente. Se incearca astfel responsabilizarea soferilor, in asa fel incat sa se reduca cat mai mult numarul de accidente, daune materiale si vatamari corporale.

Practic, daca faci daune, platesti (Malus).

Daca reusesti sa fii disciplinat la volan, esti rasplatit (Bonus).

*Sursa:  asfromania.ro