Consiliul ASF a decis ca asiguratii ASTRA pot cere si dupa data de 3 martie 2016 despagubiri de la Fondul de Garantare a Asiguratilor
06/03/2016
FGA a aprobat la plata dosare în valoare de 14.160.679 lei pentru pagubitii Astra
12/04/2016
Show all

Romania, cele mai multe decese in accidente rutiere din UE

Potrivit statisticilor pentru 2015 privind securitatea rutiera, in Romania si Bulgaria se inregistreaza cel mai mare numar de decese rutiere, 95 de de persoane decedate in accidente rutiere la fiecare milion de locuitori, mult mai mare fata de media de 51,5 decese inregistrata la nivelul UE (conform tabelului de main jos). Utilizatorii vulnerabili ai drumurilor (pietoni, biciclisti etc.) reprezinta o proportie mare din cele 135.000 de persoane accidentate.

Comisarul UE pentru transporturi, Violeta Bulc a declarat: „Numarul deceselor sau al vatamarilor corporale grave este intotdeauna prea mare. In ultimele decenii, am obtinut rezultate impresionante in ceea ce priveste reducerea accidentelor rutiere, insa stagnarea actuala este alarmanta. Daca Europa doreste sa isi atinga obiectivul de injumatatire a numarului accidentelor rutiere pana in 2020, mai raman inca multe de facut. Invit statele membre sa-si intensifice eforturile in directia aplicarii legislatiei si a sensibilizarii cetatenilor. Desi costul acestor eforturi este considerabil, el este totusi nesemnificativ in comparatie cu costul social de 100 de miliarde euro generat de decesele si de vatamarile corporale survenite ca urmare a accidentelor rutiere”.

„Comisia va continua sa actioneze acolo unde va putea aduce o valoare adaugata clara la nivel european. Tehnologia si inovarea sunt tot mai importante in configurarea viitorului sigurantei rutiere. De exemplu, pe termen mediu si lung, conducerea autovehiculelor in mod automatizat si conectat poate contribui in mare masura la evitarea coliziunilor, astfel ca, in prezent, facem tot ce ne sta in putinta pentru a institui un cadru adecvat in acest sens”, a adaugat Violeta BULC.

Totusi, statisticile pentru 2015 privind securitatea rutiera, publicate de Comisia Europeana, confirma faptul ca drumurile europene raman cele mai sigure din lume, inregistrandu-se o scadere a numarului de accidente, in anul 2014 – 26.000 de persoane si-au pierdut viata cu 5.500 mai putine decat in anul 2010.

Numarul de decese rutiere la un milion de locuitori – Statistici preliminare pentru fiecare tara in parte pentru 2015

tabel-numar-decese

Sursa Comisia Europeana – Comunicat de presa

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-863_en.htm